İMAR UYGULAMASI VE ÇÖZÜMLERİ

İMAR UYGULAMASI VE ÇÖZÜMLERİ

İMAR UYGULAMASI VE ÇÖZÜMLERİ

Belediye ya da il özel idaresi ancak 18 uygulaması yapıyorsa resen yetkilidir. Onun dışında yapılacak işlemler talebe bağlı olmalıdır. Bir yerde daha önce 18 uygulaması yapılmış olduğu durumlarda yeni bir plân tadilatı gereği olarak yola terk söz konusu olursa yine ilgilisinin talebi gerekir. İlgili kurum ancak ikinci bir 18 uygulaması yapıyorsa, o zaman resen yetki kullanabilir.

18’inci Madde Uygulamasında Ada içindeki parsellerden bazılarının ifraz ya da tevhide tabi tutulması 18’inci madde gereğince resen değil, ilgililerinin talebi üzerine 15 ve 16’ncı maddeler gereğince yapılması gerekir.

3194 sayılı İmar Yasasının 18’inci madde birinci fıkrası; bulunduğu yere göre belediye ve valiliklere; ilgililerinin muvafakatini aramaksızın taşınmazları, birleştirmeye, ayırmaya, müstakil, hisseli veya kat mülkiyeti esaslarına göre hak sahiplerine dağıtmaya ve resen tescil ettirmeye yetki vermiştir.

Madde metnindeki müstakil dağıtımdan hisse çözümü anlaşılmamalıdır.

Tek malikli ya da hisseli olsun, düzenlemeye tabi bir kadastro parselinden gerekli DOP miktarı düşüldükten sonra kalan miktar, bir imar parselini oluşturmaya yetecek boyutta ise bu imar parselinin bütünü, o kadastro parseline verilmesi, müstakil dağıtıma örnektir.

Yani müstakil dağıtım; her bir hissedara müstakil imar parseli verilmesini değil, bir kadastro parseline karşılık, müstakil bir ya da birkaç imar parselinin verilmesini ifade eder.

Aynı zamanda 18. madde uygulaması yapılmış parsellerde imar kanununa ters düşmemek şartıyla problemli parseller tevhid (birleştirilerek) ardından hissedarların hisse oranında tekrar parselasyon yapılarak müstakil tapulu parsellere dönüştürülebilir.